czwartek, 30 stycznia 2014

Zimny "suflet" cytrynowy

Deser na bazie jajek, z dużą ilością cytryny, o konsystencji ptasiego mleczka. Jeżeli jesteście fanami cytrusów, to ten przepis jest właśnie dla was :)


Zimny suflet cytrynowy
(przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux)

Składniki 3 kokilki o średnicy 10 cm:

- 1 łyżka oleju
- 3 średnie jajka, osobno białka i żółtka
- 65 g cukru
- 2 niewoskowane cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 250 ml kremówki 

Dekoracja:

- 1 niewoskowana cytryna
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- garść uprażonych płatków migdałów

Kokilki szczelnie okleić pasmami papieru do pieczenia, o szerokości około 10 cm. Wystający pergamin wysmarować olejem od wewnątrz, włożyć do lodówki na czas przygotowywania musu.

Cytryny starannie umyć i osuszyć. Do miski zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a następnie do rondelka wycisnąć sok (przez sitko). Żółtka dodać do skórki cytrynowej wraz z 40 g cukru, ubić trzepaczką. Rondelek z sokiem podgrzać z dodatkiem żelatyny. Kiedy żelatyna się rozpuści, zdjąć garnek z palnika i ostrożnie dodać do niego masę jajeczną, energicznie mieszając przez kolejną minutę. W osobnym naczyniu ubić śmietanę (do uzyskania konsystencji kremu), połączyć z masą cytrynową, odstawić.

Białka ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać 25 g cukru i ubijać do utworzenia się "wierzchołków". Połączyć delikatnie z masą jajeczną, przełożyć do kokilek. Masa powinna wystawać kilka centymetrów powyżej krawędzi naczynia. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin lub do zamrażalnika na 3-4 godziny*.

Cytrynę porządnie umyć, osuszyć. Pokroić na cienkie plastry, następnie przekroić je na pół, umieścić w rondelku. Zalać 100 ml wody i dodać 100 g cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia.

Przed podaniem deser udekorować plastrami cytryny z syropu i posypać odrobiną prażonych płatków migdałów.  

* Polecam zmrożoną wersję, suflety smakują wtedy jak puszyste lody ;)

2 komentarze: