piątek, 17 stycznia 2014

Kakaowa panna cotta

Deser w stylu włoskim, choć nie jest to panna cotta w tradycyjnym wydaniu. Jeżeli chcecie, aby wasz deser miał idealny kształt należy dodać większą ilość żelatyny. Ja dałam jej trochę mało, dlatego być może nie wygląda on super apetycznie, ale zapewniam, że smak wszystko wynagradza ;) Właściwie to chyba bardziej odpowiada mi taka "rzadsza" konsystencja, ale polecałabym raczej w takim wypadku umieścić masę w szklanych kubeczkach i podawać właśnie w nich.


Kakaowa panna cotta
(przepis inspirowany Donna Hay)

Składniki na 2/3 porcje:

- 150 ml śmietanki kremówki (30%)
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 20 g cukru waniliowego
- 20 g cukru pudru
- 30 g dobrej jakości kakao
- 1 lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody*

Wszystkie składniki, prócz żelatyny, umieścić w rondelku, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek. Postawić na średnim ogniu, zagotować, dodać rozpuszczoną żelatynę, rozmieszać, zdjąć z ognia. Przelać do foremek. Wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 8h. Można podawać w  kubeczkach, lub na talerzach, bez foremek. Aby łatwiej wyciągnąć deser z naczynia, należy je umieścić na moment w gorącej wodzie. 

* Dodajemy 1 łyżeczkę, jeżeli preferujemy bardziej delikatną, aksamitną konsystencję, podajemy w naczyniu. 2 łyżeczki dodajemy, jeżeli chcemy uzyskać ładny kształt i podawać deser na talerzu.


3 komentarze:

  1. Kakaowej jeszcze nigdy nie próbowałam. Super pomysł, do wypróbowania na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wyśmienicie :-)
    zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po egzaminie, więc najwyższy czas, aby po raz drugi zrobić ten pyszny deser :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń