środa, 1 stycznia 2014

Krewetki po tajsku

Jeżeli masz problem z krewetkami i nie możesz przekonać się do ich smaku, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Wiem z doświadczenia,  że pierwsze podejście do krewetek nie zawsze się udaje. Ta marynata to gwarancja sukcesu i wprowadzenia nowego składnika do naszego menu ;) 


Krewetki po tajsku 
(Oryginalny przepis pochodzi ze strony - Kwestia Smaku )

Składniki:

- 250 g krewetek (użyłam mrożonych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 cebula dymka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- natka pietruszki / kolendra

Marynata:

- 1 pomarańcz
- 1 limonka
- 1 łyżka dark muscovado
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Jeżeli korzystamy z krewetek mrożonych, to na czas przygotowywania należy włożyć je do miseczki i zalać letnią wodą.

Do miseczki wycisnąć sok z pomarańczy i limonki, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. (Gdy nie posiadamy sosu rybnego należy posolić krewetki, bądź dodać soli do sosu).

Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić na cienkie paseczki, czosnek oraz dymkę (bulwa ze szczypiorkiem) posiekać. Odłożyć na talerzyk.

W tym daniu skorzystałam z krewetek gotowych do spożycia, bez konieczności ich oczyszczania. Jeżeli korzystacie z krewetek nieoczyszczonych, należy je teraz odpowiednio przygotować - oderwać pancerz głowy oraz usunąć jelita (cienki czarny "przewód"). 

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać chili, czosnek oraz dymkę. Smażyć przez około minutę, dodać kolejną łyżkę oleju i wrzucić krewetki. Po około 2 minutach na patelnię wlać marynatę i smażyć do zgęstnienia sosu (ok. 2 minuty). 

Krewetki wraz z sosem nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki bądź kolendrą. Podawać z ryżem jaśminowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz