środa, 29 stycznia 2014

Balti butter chicken

Dzisiejsza potrawa to aromatyczne curry, które od kilku już lat przygotowuję dość regularnie. Robi się je stosunkowo szybko, ponieważ mięso marynujemy w sosie dzień wcześniej, później wystarczy tylko posiekać cebulę i wszystko razem udusić.

Balti butter chicken występuje w wielu odmianach, przepisów na niego jest co nie miara, sama nie potrafię określić jaki jest najbardziej "oryginalny". Ten, który prezentuję dzisiaj, jest efektem moich wielokrotnych prób i zawiera ulubioną kombinację przypraw. 


Balti butter chicken

Składniki 4 spore porcje:

- 500 g filetów z piersi lub ud kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 5 strąków kardamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 4 kopiaste łyżki mielonych migdałów
- 300 g jogurtu typu greckiego lub naturalnego
- 1 krojone pomidory w puszce
- 1 liść laurowy
- 2 duże cebule
- 3-4 łyżki klarowanego masła
- posiekana natka pietruszki / kolendry (cały pęczek)

Ryż basmati (4 porcje):

- 300 g basmati
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szklanki wrzątku

Noc wcześniej filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki. Wrzucić do pojemnika ze szczelną pokrywką, w którym będziemy przechowywać marynatę w lodówce. Posypać solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Imbir, czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do kurczaka. Kmin z kolendrą utłuc w moździerzu i wraz z pozostałymi przyprawami umieścić w pojemniku. Dodać pomidory, jogurt, mielone migdały, wymieszać. Naczynie szczelnie zamknąć, na noc włożyć do lodówki.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać masło, posiekać drobno cebulę, zeszklić. Kurczaka wraz z sosem umieścić na patelni, dusić do ugotowania kurczaka - nie powinien być surowy, jednak należy uważać, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ może wyjść suchy (szczególnie w przypadku filetów z piersi). Na sam koniec dodać połowę posiekanej natki pietruszki / kolendry i dokładnie rozmieszać w sosie.

W trakcie duszenia curry, ryż przepłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą (im dłużej tym lepiej). W garnku rozgrzać masło, dodać przyprawy, prażyć około minuty. Dorzucić przepłukany ryż i chwilę podsmażać, cały czas mieszając. Zalać 3 szklankami wrzącej wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 8 - 10 minut).

Przed podaniem curry posypać pozostałą natką / kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz