sobota, 25 stycznia 2014

Marokańska zupa z soczewicą

Jeżeli miałabym wytypować zupy, które robię najczęściej, to z pewnością dzisiejsza znalazłaby się w tym zestawieniu. Robi się ją bardzo szybko, a dodatek przypraw sprawia, że staje się wyjątkowa. Koniecznie podajemy z karmelizowaną cebulką, polecam!



Marokańska zupa z soczewicą
(przepis wyszperany na White Plate)

Składniki na 2 spore porcje:

- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek (może być z wytłoczyn*) lub innego oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 litr wywaru z warzyw
- sól, świeżo mielony czarny pieprz

Karmelizowana cebula:

- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek (może być z wytłoczyn)
- 1 łyżka dark muscovado
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki cayenne

Do podania:

- jogurt naturalny
- natka pietruszki / kolendra

* W tym przepisie nie ma konieczności stosowania oliwy extra virgine, ponieważ i tak nie wyczujemy jej aromatu. Jeżeli jesteście oszczędni, to można z powodzeniem skorzystać z oliwy z wytłoczyn.

Rozgrzać oliwę w garnku, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dorzucić posiekany czosnek, smażyć ok. 1 minuty. Następnie wmieszać mieszankę przypraw, prażyć przez chwilę, wlać wywar warzywny oraz pomidory z puszki. Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i dorzucić do garnka. Doprowadzić do wrzenia, gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 30 minut do miękkości soczewicy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

W trakcie gotowania zupy rozgrzać oliwę na patelni, dorzucić drobno posiekaną cebulkę, smażyć na średnim ogniu do lekkiego zbrązowienia. Dodać cukier, cynamon oraz cayenne i smażyć przez następne 3-5 minut. Zdjąć z ognia, cebulę przełożyć do miseczki.
Zupę podawać z kleksem jogurtu, karmelizowaną cebulą oraz posiekaną natką pietruszki / kolendrą. 

1 komentarz: