piątek, 3 stycznia 2014

Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie kokosowym

Moja dzisiejsza propozycja to coś dla miłośników aromatycznych potraw. Kuchnia indyjska daje ogromne możliwości, bogactwo przypraw jest niesamowite. Przepis pochodzi z książki "I love curry" autorstwa Anjum Anand. Początkowo może odstraszać liczba składników, jednak dziś to nie problem zaopatrzyć się w potrzebne przyprawy (na allegro większość znajdziemy bez trudu). Naprawdę warto w nie zainwestować, smak tego dania jest obłędny. Nie ma co się martwić, że zakupione produkty po jednokrotnym użyciu wylądują w szafce, bo ta potrawa jest uzależniająca i na pewno na jednym przygotowaniu się nie skończy ;)


Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie kokosowym
(Przepis z "I love curry" Anjum Anand, z drobnymi modyfikacjami)

Składniki na 6 porcji:


- 3 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego (użyłam rafinowanego kokosowego)

(I):
- 1 łyżka nasion musztardowca
- 1 kora cynamonu
- 6 strąków zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 gwiazdki anyżu
- 15 liści curry (użyłam suszonych)

- 2 duże cebule, drobno posiekane
- pełna łyżka startego na tarce świeżego imbiru
- 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 2-4 papryczki chili w całości, bez pestek (użyłam 2 sztuk suszonych papryczek peperoncino)

(II):
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka startych w moździerzu nasion kolendry
- 2 łyżki startych w moździerzu nasion kopru włoskiego

- 1 kg (waga przed oczyszczeniem) udek z kurczaka, pozbawionych skóry i nadmiaru tłuszczu
- sól 
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 200 g zielonego groszku (użyłam mrożonego, wyciągniętego z lodówki 1h przed przygotowaniem)
- 400 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie również mrożona, wcześniej ugotowana al dente)

- natka pietruszki / liście kolendry
- ryż basmati / makaron ryżowy

Przy takiej liczbie składników warto się dobrze zorganizować, dlatego polecam na początek wszystkie składniki należące do części oznaczonych jako "I" i "II" umieścić w osobnych miseczkach.

Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej i dodać zawartość miseczki "I", przyprawy prażyć przez około 3 minuty. Wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać imbir, czosnek oraz chili. Po chwili dodać mieszankę miseczki "II" wraz z odrobiną wody, gotować przez 2 minuty. 

Przygotowanego wcześniej kurczaka umieścić na patelni, doprawić solą oraz zalać wodą do 1/3 wysokości, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć pokrywką, gotować na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać mleko kokosowe, ponownie przykryć i dusić przez kolejne 5 minut. Zdjąć pokrywkę, gotować do zgęstnienia sosu. Po tym czasie kurczak powinien być już gotowy, ale warto sprawdzić, czy mięso od środka nie jest surowe.

 Dodać pastę z tamaryndowca, groszek oraz fasolkę, gotować przez 3 minuty. Sprawdzić, czy nie wymaga doprawienia solą. 

Podawać z ryżem basmati lub makaronem ryżowym, posypać posiekaną natką pietruszki, bądź liśćmi kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz