sobota, 4 stycznia 2014

Sałatka z kaszy jaglanej i filet z kurczaka

Dzisiejszy obiad to prosta sałatka na bazie kaszy jaglanej, która świetnie komponuje się z filetem z piersi kurczaka. Marynata użyta do mięsa to bardzo uniwersalny przepis. Odkąd wypatrzyłam go na Kwestii Smaku, nie przyrządzam smażonej piersi kurczaka inaczej. Mięso zawsze jest soczyste, miękkie i doprawione. Szybko, zdrowo i przede wszystkim smacznie :)



Sałatka z kaszy jaglanej

Składniki na 2 porcje:


- 200 ml (ok. 150 g) kaszy jaglanej
- 400 ml wrzątku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g gotowej do spożycia ciecierzycy
- 5 dorodnych pomidorów suszonych z oleju, odsączonych z nadmiaru tłuszczu
- spora garść rukoli
- 50 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1  łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz
ewentualnie:
- garść podprażonych płatków migdałowych

Filet z piersi kurczaka w sojowej marynacie
(na bazie Kwestii Smaku )

- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Wszystkie składniki marynaty (oliwę z oliwek, ocet ryżowy, sos sojowy, sok z cytryny) wymieszać i umieścić w głębokim talerzu. Filety lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem oraz natrzeć ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Kurczaka umieścić w marynacie, zamieszać i odstawić na pół godziny, bądź na dłużej do lodówki.

Rodzynki umieścić w kubku i zalać wrzątkiem, odstawić.

Kaszę jaglaną wsypać garnka, umieścić na kuchence i prażyć do momentu uwolnienia się orzechowego aromatu. Zalać sporą ilością wody, najlepiej gotującą się, wymieszać dokładnie, przelać wszystko przez sitko*. Kaszę ponownie umieścić w garnku, zalać 400 ml wrzątku, posolić, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. 

Rozgrzać patelnię, umieścić na niej filety wraz z zalewą. Smażyć do momentu, aż pierś nie będzie surowa wewnątrz. Najlepiej robić to jak najkrócej, aby filet być jak najbardziej soczysty. Kurczaka zdjąć z patelni, a pozostały sos odlać do kubka.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, bądź na ćwiartki (w zależności od ich wielkości) wrzucić do dużej miski. Dorzucić do środka ciecierzycę**, rozdrobnione pomidory suszone, rukolę oraz namoczone wcześniej rodzynki (odsączone z wody). W kubeczku z uprzednio odlanym sosem umieścić kmin, kolendrę, sok z cytryny, oliwę i miód, porządnie rozmieszać.

Ugotowaną kaszę dodać do miski z dodatkami, polać przygotowanym dressingiem, dobrze wymieszać. Podawać z pokrojonymi kawałkami usmażonej piersi z kurczaka, posypać prażonymi płatkami migdałów.

* Ma to na celu wypłukanie kaszy z zanieczyszczeń. Jeżeli tego nie zrobimy kasza będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak.
** Można korzystać z ciecierzycy z puszki, wtedy wystarczy ją odlać z zalewy i przepłukać wodą bezpośrednio przed przygotowaniem. Natomiast jeżeli korzystamy z suchej ciecierzycy, to należy wieczór wcześniej ok. 100 g zalać wodą i odstawić na noc. Kolejnego dnia należy ciecierzycę ugotować w świeżej wodzie, trwa to mniej więcej 30-40 minut.



Przepis bierze udział w akcji "Kasza jaglana na salonach" :)

3 komentarze:

  1. ta marynata do kurczaka jest bardzo zachęcająca! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda, a wlasnie szukam pomyslu na salatke z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jaglaną na słodko. na pewno skuszę się na wytrawną wersję :)

    OdpowiedzUsuń