piątek, 24 stycznia 2014

Makaron z rukolą i szynką parmeńską

Obiad, którego czas przygotowania wynosi dokładnie tyle, ile ugotowanie makaronu. Szybko, prosto i ze smakiem, polecam :)


Spaghetti z rukolą i szynką parmeńską
(przepis inspirowany Kwestią Smaku)

Składniki na 2 porcje:

-130 g makaronu (np. spaghetti)
- 60 g rukoli
- 120 g przepołowionych pomidorków koktajlowych
- 100 ml kremówki (30%)
- kilka czarnych oliwek
- kilka posiekanych pomidorów suszonych bez oleju (lub w oleju, ale dokładnie odsączonych)
- 50 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (lub innej długo dojrzewającej np. serrano, szwarcwaldzkiej)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 żółtko

Do podania:

- grana padano / parmezan

Makaron wrzucić do wrzącej wody, ugotować al dente (przed odcedzeniem makaronu należy odlać 100 ml wody z garnka do szklanki), odcedzić.

W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pomidory suszone. Podsmażać 2-3 minuty, dodać rozdrobnioną na mniejsze kawałki szynkę, smażyć przez kolejną minutę. Odstawić z ognia. 

Do garnka po makaronie wlać kremówkę oraz odłożoną wcześniej wodę, zagotować na średnim ogniu. Dorzucić zawartość patelni wraz z makaronem, dokładnie wymieszać. Garnek zdjąć z palnika, wrzucić żółtko i dokładnie je rozprowadzić, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać pomidorki, rukolę oraz oliwki.

Makaron podawać z tartym parmezanem lub grana padano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz