Dziś chciałabym przedstawić mój prosty i sprawdzony przepis na makaron chiński. Koniecznie do wypróbowania z dodatkiem surowego oleju sezamowego :)
Makaron chiński w sosie sezamowym
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ugotowanego makaronu jak do chow mein lub ryżowego
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
- 20 g białego sezamu
- 20 g czarnego sezamu
- 2 łyżki cukru dark muscovado lub palmowego
- 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
- 1 dymka
- 2 łyżki oleju arachidowego
- sos sojowy
- 1 łyżka sosu rybnego
- surowy olej sezamowy
- ulubione warzywa pokroje w słupki/ starte na tarce o grubych oczkach/ rozdrobnione (przykładowo: marchewka, por, papryka, brokuły, seler naciowy)
- suszone grzyby np. mun (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) / świeże pieczarki
- kiełki
- pędy bambusa
- gotowa mrożona mieszanka warzyw chińskich (dla leniuchów :)
Kurczaka pokroić na cieńsze pasma, doprawić odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Umieścić go w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kurkumę oraz pastę curry. Odstawić.
Do osobnej miseczki wrzucić sezam, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, brązowy cukier i kmin rzymski.
Na rozgrzaną głęboką patelnię z olejem arachidowym wrzucić posiekaną dymkę. Po chwili dodać zawartość kubeczka (z sezamem), zalać odrobiną sosu sojowego oraz 1 łyżką sosu rybnego. Po około 2 minutach dołożyć kurczaka, smażyć przez kolejne 5 minut. Na patelnię dorzucić przygotowane wcześniej warzywa/ kiełki/ grzyby*, przykryć pokrywką, polać 3 łyżkami sosu sojowego i dusić do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale jednocześnie będą przyjemnie chrupać.
Przed podaniem polać olejem sezamowym.
* Jeżeli czasy duszenia warzyw znacząco się różnią, warto stopniowo dorzucać je na patelnię.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ugotowanego makaronu jak do chow mein lub ryżowego
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
- 20 g białego sezamu
- 20 g czarnego sezamu
- 2 łyżki cukru dark muscovado lub palmowego
- 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
- 1 dymka
- 2 łyżki oleju arachidowego
- sos sojowy
- 1 łyżka sosu rybnego
- surowy olej sezamowy
- ulubione warzywa pokroje w słupki/ starte na tarce o grubych oczkach/ rozdrobnione (przykładowo: marchewka, por, papryka, brokuły, seler naciowy)
- suszone grzyby np. mun (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) / świeże pieczarki
- kiełki
- pędy bambusa
- gotowa mrożona mieszanka warzyw chińskich (dla leniuchów :)
Kurczaka pokroić na cieńsze pasma, doprawić odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Umieścić go w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, kurkumę oraz pastę curry. Odstawić.
Do osobnej miseczki wrzucić sezam, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, brązowy cukier i kmin rzymski.
Na rozgrzaną głęboką patelnię z olejem arachidowym wrzucić posiekaną dymkę. Po chwili dodać zawartość kubeczka (z sezamem), zalać odrobiną sosu sojowego oraz 1 łyżką sosu rybnego. Po około 2 minutach dołożyć kurczaka, smażyć przez kolejne 5 minut. Na patelnię dorzucić przygotowane wcześniej warzywa/ kiełki/ grzyby*, przykryć pokrywką, polać 3 łyżkami sosu sojowego i dusić do momentu, aż warzywa lekko zmiękną, ale jednocześnie będą przyjemnie chrupać.
Przed podaniem polać olejem sezamowym.
* Jeżeli czasy duszenia warzyw znacząco się różnią, warto stopniowo dorzucać je na patelnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz