Papryki faszerowane kaszą kuskus
Składniki na 4 papryki (4 porcje):
- 150 g kaszy kuskus
- 1,5-2 szklanki wrzącej wody
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej, odlanej z zalewy i przepłukanej
- 2 pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1/3 szklanki podprażonego słonecznika lub orzechów włoskich
- 150 g fety, rozdrobnionej
- oliwa
- sól, pieprz
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 4 duże czerwone papryki
Sos z nerkowców:
- 100 g nerkowców (niesolonych), namoczonych wcześniej w wodzie
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cayenne
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
Piekarnik włączyć na 200 stopni.
Kaszę wsypać do płaskiego naczynia, zalać gorącą wodą*, dodać szczyptę soli, szczelnie przykryć, odstawić na 10-15 minut, do wchłonięcia płynów.
Cukinię przekroić wzdłuż, następnie posiekać na cienkie plasterki. Posypać odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cukinie, podsmażyć do miękkości.
Do dużej miski wsypać przygotowany kuskus wraz z cukinią. Dodać fasolę, pomidory, szczypiorek, słonecznik lub orzechy oraz fetę. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.
W kubku umieścić sok z cytryny, miód, 2 łyżki oliwy z oliwek, mielony kumin oraz cayenne. Wymieszać za pomocą łyżki, do połączenia składników. Sosem polać przygotowany kuskus, ponownie całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Papryki pokroić w sposób jak na zdjęciach, środki pozbawić gniazd nasiennych. Każdą z papryk wypełnić farszem. Piec około 20-30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na sos z nerkowców (oprócz wody) umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę, stopniowo dodając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji (1/2 szklanki to wartość orientacyjna).
* Woda powinna "wystawać" ponad kaszę na około 0,5-1 cm.
Kaszę wsypać do płaskiego naczynia, zalać gorącą wodą*, dodać szczyptę soli, szczelnie przykryć, odstawić na 10-15 minut, do wchłonięcia płynów.
Cukinię przekroić wzdłuż, następnie posiekać na cienkie plasterki. Posypać odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cukinie, podsmażyć do miękkości.
Do dużej miski wsypać przygotowany kuskus wraz z cukinią. Dodać fasolę, pomidory, szczypiorek, słonecznik lub orzechy oraz fetę. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić.
W kubku umieścić sok z cytryny, miód, 2 łyżki oliwy z oliwek, mielony kumin oraz cayenne. Wymieszać za pomocą łyżki, do połączenia składników. Sosem polać przygotowany kuskus, ponownie całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Papryki pokroić w sposób jak na zdjęciach, środki pozbawić gniazd nasiennych. Każdą z papryk wypełnić farszem. Piec około 20-30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na sos z nerkowców (oprócz wody) umieścić w blenderze. Zmiksować na gładką pastę, stopniowo dodając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji (1/2 szklanki to wartość orientacyjna).
* Woda powinna "wystawać" ponad kaszę na około 0,5-1 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz