środa, 26 lutego 2014

Granola, mocno orzechowa

Granolę robię kilka razy w roku. Dzięki niej można ekspresowo zaserwować jedno z najlepszych i najbardziej pożywnych śniadań. Dobra w połączeniu z ciepłym mlekiem, jak również zimnym jogurtem naturalnym. Najczęściej jem ją, kiedy wiem, że na drugie śniadanie nie będę miała czasu. Poza tym, jak chyba większość, wyjadam ją "na sucho". Jak już zacznę, to bardzo ciężko przestać, dlatego przestrzegam ;)


Bardzo orzechowa granola

Składniki:

- 450 - 500 g płatków owsianych (górskich, nie błyskawicznych)
- 100 g białego sezamu
- 100 g łuskanego słonecznika
- 300 g orzechów włoskich (lub mieszanka włoskich i pecanów)
- 100 g migdałów
- 200 g orzechów laskowych
- 50 g cukru dark muscovado*
- 50 g golden syrup (można ominąć lub zastąpić miodem)*
- 50 g płynnego miodu*
- 2-3 łyżki oleju roślinnego

- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru

- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Płatki owsiane, sezam, słonecznik, wszystkie orzechy i cukier wymieszać w dużej misce. Golden syrup, miód i olej wlać do rondelka, lekko podgrzać, aby były bardziej płynne. Zdjąć z ognia, wmieszać do orzechowej mieszanki. 

Dwie duże blachy (ze standardowego wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na nie granolę. Następnie posypać cynamonem oraz imbirem. Piec około 40 minut, co 10 minut mieszając płatki na blasze. 

Granolę wyjąć z piekarnika, przesypać z powrotem do miski i wmieszać żurawinę z rodzynkami. Ostudzić.

Płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, do jednego miesiąca.

* Do granoli można użyć wyłącznie brązowego cukru, bądź tylko miodu, w zależności od upodobań. Również ich ilość zależy od tego, jak słodką granolę preferujemy. Z podanych proporcji granola nie wychodzi bardzo słodka.



1 komentarz: