Tortille to fajny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad. Moja dzisiejsza wersja bazuje m.in. na kurczaku i awokado. Zapraszam :)
Tortille z kurczakiem i awokado
Składniki na 5 tortilli:
Kurczak:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cytryny
Dip z awokado:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki majonezu
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 5 placków (tortilli)
- sałata masłowa
- 250 g żółtego sera, startego na drobnych oczkach na tarce
Filety rozbić, doprawić solą i pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać składniki marynaty, dodać do niej kurczaka, przykryć folią spożywczą w wstawić do lodówki na minimum 30-40 minut. Przed smażeniem wyciągnąć z lodówki na około 15 minut.
Awokado obrać, skropić sokiem z połowy cytryny, zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.
Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać cukier, szczyptę soli i pieprzu, przemieszać. Połączyć z majonezem, wmieszać jogurt.
Sałatę masłową oczyścić i wytrzeć liście do sucha.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić.
Na rozgrzanej patelni umieścić filety, usmażyć z dodatkiem marynaty (najlepiej robić to jak najkrócej, aby pierś była soczysta). Lekko wystudzić, kurczaka pokroić na cienkie paseczki.
Na placku tortilli rozsmarować 2 łyżki dipu z awokado, 2 łyżki sosu czosnkowego, położyć liście sałaty, posypać odrobiną startego sera i ułożyć pokrojone kawałki kurczaka. Zwinąć jak najciaśniej (jak naleśnik). Czynności powtórzyć dla pozostałych placków.
Rozgrzać patelnię grillową, umieścić na niej tortille, końcem "zwinięcia" do dołu (dzięki temu placek się zapiecze i nie będzie się rozpadał). Grillować do zarumienienia, następnie obrócić i przypiec drugą stronę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wyglądają super!
OdpowiedzUsuń