sobota, 22 lutego 2014

Tortille z kurczakiem i awokado

Tortille to fajny pomysł na szybki i nieskomplikowany obiad. Moja dzisiejsza wersja bazuje m.in.  na kurczaku i awokado. Zapraszam :)


Tortille z kurczakiem i awokado

Składniki na 5 tortilli:

Kurczak:

- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego 
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cytryny

Dip z awokado:

- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz

Sos czosnkowy:

- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki majonezu
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

- 5 placków (tortilli)
- sałata masłowa
- 250 g żółtego sera, startego na drobnych oczkach na tarce

Filety rozbić, doprawić solą i pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać składniki marynaty, dodać do niej kurczaka, przykryć folią spożywczą w wstawić do lodówki na minimum 30-40 minut.  Przed smażeniem wyciągnąć z lodówki na około 15 minut.

Awokado obrać, skropić sokiem z połowy cytryny, zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.

Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać cukier, szczyptę soli i pieprzu, przemieszać. Połączyć z majonezem, wmieszać jogurt.

Sałatę masłową oczyścić i wytrzeć liście do sucha. 

Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić.

Na rozgrzanej patelni umieścić filety, usmażyć z dodatkiem marynaty (najlepiej robić to jak najkrócej, aby pierś była soczysta). Lekko wystudzić, kurczaka pokroić na cienkie paseczki.

Na placku tortilli rozsmarować 2 łyżki dipu z awokado, 2 łyżki sosu czosnkowego, położyć liście sałaty, posypać odrobiną startego sera i ułożyć pokrojone kawałki kurczaka. Zwinąć jak najciaśniej (jak naleśnik). Czynności powtórzyć dla pozostałych placków. 

Rozgrzać patelnię grillową, umieścić na niej tortille, końcem "zwinięcia" do dołu (dzięki temu placek się zapiecze i nie będzie się rozpadał). Grillować do zarumienienia, następnie obrócić i przypiec drugą stronę. Podawać od razu po przygotowaniu.


1 komentarz: