poniedziałek, 3 lutego 2014

Kokosowa zupa krem z ciecierzycy i pomidorów

Pyszna, rozgrzewająca zupa krem, którą robi się bardzo szybko. W dodatku jest zaskakująco sycąca. Wypatrzona na świetnym blogu Love & Lemons :)


Kokosowa zupa krem z ciecierzycy i pomidorów
(przepis na podstawie Love & Lemons)

Składniki na 2 porcje:

- 1 łyżka oleju kokosowego
-  1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- liście z kilku gałązek świeżego tymianku
- pomidory krojone w puszce
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- sól, pieprz
- odrobina startego grana padano / parmezanu (w wersji wegańskiej do pominięcia)

Do podania:

- grzanki
- garść ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- oliwa z oliwek (extra vergine)
- suszone płatki chili

Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym w garnku oleju. Wsypać paprykę w proszku,  chwilę podsmażyć. Dodać ocet balsamiczny, cukier, liście tymianku, pomidory (z zalewą), mleko kokosowe oraz ciecierzycę. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Dodać starty ser, całość zmiksować na gładki krem*.

Zupę podawać skropioną oliwą z oliwek, posypaną płatkami chili oraz odrobiną ciecierzycy (w całości). Jako dodatek do zupy można przygotować grzanki. 

* Jeżeli krem wyjdzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu / śmietany / wody.

4 komentarze:

  1. dziękuję za odkrycie przede mną bloga "Love and lemons"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) To jeden z tych blogów, które po prostu trzeba znać :)

      Usuń
  2. Ta zupa jest absolutnie w moim stylu, superowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie moje smaki :) Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń