sobota, 15 lutego 2014

Chocolate chip cookies I

Na mojej liście "do zrobienia" od dawna widniały chocolate chip cookies. Sama sobie się dziwię, że dziś robiłam je po raz pierwszy. Są przepyszne, lekko ciągnące, nie za twarde. Polecam w wersji z białą czekoladą i malinami, jutro zapraszam na kolejną :)


Chocolate chip cookies I
(na bazie Kwestii Smaku )

- 200 g mąki
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki sody

- 100 g chłodnego masła
- 40 g light muscovado
- 40 g cukru
- 1 jajko

- 100 g białej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki

- garść mrożonych malin

Piekarnik nagrzać na 160 stopni.

Mąkę, sól i sodę wymieszać w miseczce, odstawić.

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować.

Wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę, rozprowadzić w masie.

Na blaszce, na papierze do pieczenia, układać ciasteczka, uformowane z jednej łyżki masy. Do ciasteczkek powciskać kawałeczki malin.

Piec przez 15 minut, do lekkiego zrumieniania brzegów (nie należy piec ich zbyt długo, gdyż będą twarde).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz