poniedziałek, 24 marca 2014

Tajskie zielone curry

Jedno z najlepszych dań curry jakie do tej pory jadłam, świetnie dobrane składniki pasty w połączeniu z mlekiem kokosowym - pycha. Najbardziej wybija się chyba aromat liści limonki kaffir, trawy cytrynowej i sosu rybnego. Obłędnie pyszne, polecam! :)


Tajskie zielone curry
(na podstawie Saveur)

Składniki na 4-5 porcji:

Wywar z kurczaka:

- 1 kg udek z kurczaka
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól
- 5 ziaren białego pieprzu

Pasta:

- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 10 ziaren białego pieprzu
- 2 strąki kardamonu
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 2 łyżki kurkumy
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 zielone tajskie chili, bez pestek (lub mniej)*
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 liście limonki kaffir (dałam suszone)
- 1 szalotka, posiekana
- 5 cm kawałek trawy cytrynowej, posiekany
- 4 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 1 limonka, skórka i sok
- szczypta soli

Sos:

- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 szklanka gęstego jogurtu (opcjonalnie, niekoniecznie tajski akcent)
-  wyfiletowane udka z kurczaka
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru

Do podania:

- płatki chili
- ryż jaśminowy/basmati

* W oryginale 20 sztuk... Dla mnie jedna to aż nadto.

Udka wyfitetować, odrobinę oprószyć solą, włożyć do lodówki. Skóry wyrzucić. Pozostałe kości wrzucić do garnka wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i szczyptą soli. Zalać 500 ml zimnej wody. Gotować na średnim ogniu do zredukowania płynu do połowy.Odstawić.

Składniki pasty umieścić w blenderze, dodać 3-5 łyżek wody i zmiksować. Wlać na patelnię wraz z mlekiem kokosowym oraz jogurtem (ewentualnie), wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż olej zacznie się oddzielać od reszty. Udka pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do sosu. Dusić około 15 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Dodać bulion, sos rybny i cukier, doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia.
 
Podawać z ryżem, posypane płatkami chili.

3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie. uwielbiam wszelkiego rodzaju azjatyckie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iloma łyżeczkami gotowej zielonej pasty curry można zastąpić te proporcje przypraw? :)

    Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od pasty, myślę, że 5-6 łyżeczkami, to trzeba by było próbować w trakcie i ewentualnie dodać więcej. Dodatkowo jeżeli korzystałabym z gotowej pasty, to pokusiłabym się chociaż o dodanie liści limonki kaffir, bo one są bardzo wyczuwalnym składnikiem tego dania ;)

      Usuń