Bardzo pożywna, gęsta i pełna aromatu zupa z rybą, albo po prostu curry rybne. Jamie w przepisie nie narzuca, jakiego gatunku ryby należy użyć, u mnie pojawił się filet z dorsza. Przepyszne danie, jako absolutny maniak kuchni indyjskiej byłam w pełni usatysfakcjonowana :)
Składniki na 4 porcje:
- 3 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
- 1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy
- garść suszonych liści curry
- 2 łyżeczki kminu indyjskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2-1 łyżeczki cayenne
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 kawałki imbiru o wielkości kciuka, obranego i startego na tarce
- 4 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 pełne garście ryżu basmati
- ok. 500 ml* wody
- 600 g ryby (u mnie filet z dorsza), pokrojonej na mniejsze kawałki
- puszka mleka kokosowego
- sól, pieprz
- 2 limonki
- kolendra / natka pietruszki, posiekana
Na godzinę przed przygotowaniem dania, filety z dorsza oprószyć solą i odrobiną pieprzu, odstawić do lodówki.
W garnku z grubym dnem lub większej patelni rozgrzać olej. Dodać ziarna gorczycy, liście curry, kumin, garam masalę, cayenne i kurkumę. Prażyć przez chwilę, aż uwolnią się aromaty przypraw. Na patelnię wrzucić imbir, czosnek oraz cebulę. Smażyć do miękkości cebuli.
Dodać ryż oraz wodę*. Doprowadzić całość do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i dusić przez ok. 15 minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wlać mleko kokosowe, wymieszać, włożyć pokrojone filety z dorsza. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut . Po tym czasie całość przemieszać, sprawdzić, czy ryba jest gotowa, doprawić w razie potrzeby solą.
Przed podaniem skropić sokiem z limonki oraz posypać kolendrą lub natką pietruszki.
* W oryginale autor podaje ilość 565 ml wody. Natomiast mi ciężko określić ile ja wlałam jej do zupy. Najlepiej dodawać ją stopniowo, nie od razu i ocenić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia. W razie czego zawsze można nadmiar wody zredukować przed dodaniem ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz