sobota, 22 marca 2014

Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Jeżeli chodzi o soczewicę, to dotychczas w zdecydowanej większości korzystałam z jej czerwonej odmiany. W tym przepisie natomiast użyłam mieszanki trzech gatunków,  z przewagą zielonej - stąd nieciekawy kolor zupy, mimo tego był to trafny wybór. Naprawdę polecam tę zupę, bo ma świetny smak, robi się ją bardzo szybko i jest mega sycąca :)


Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
(za pośrednictwem Sprouted Kitchen)

Składniki na 2-3 porcje:

- 1,5 szklanki zielonej soczewicy (u mnie 1 szklanka zielonej, 1/4 czerwonej, 1/4 czarnej)
- 4 szklanki wywaru z warzyw (niezbyt słonego)
- 1,5 łyżeczki kurkumy lub curry
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżka liści świeżego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 pałki trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki cayenne
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki soku z limonki

- podprażone płatki migdałów

Dokładnie przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę wrzucić do większego garnka, zalać wywarem, dodać tymianek i curry (kurkumę). Doprowadzić do wrzenia, następnie dusić na mniejszym ogniu przez 20 minut.

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, smażyć do lekkiego zbrązowienia. Z trawy cytrynowej usunąć wierzchnią warstwę, pozostałą część drobno posiekać. Dorzucić do cebuli wraz z solą, kardamonem, cayenne oraz gałką muszkatołową. Smażyć jeszcze około minuty, następnie dodać wszystko do garnka z soczewicą. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, gotować jeszcze 5 minut.

Na koniec zupę doprawić sokiem z limonki, ewentualnie dosolić.

Podawać z podprażonymi płatkami migdałów. 

1 komentarz:

  1. Gratuluę świetnego bloga i jednocześnie chcę cię wyróżnić w zabawie Liebster Blog

    http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-2.html

    OdpowiedzUsuń