niedziela, 9 marca 2014

Tażin z kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami

Dzisiejszy tażin to chyba najmniej apetycznie prezentująca się potrawa, jaką miałam okazję do tej pory fotografować. Na szczęście smakuje lepiej niż wygląda ;) Wprawdzie oryginalnego naczynia do tażinu nie posiadam, więc posłużyłam się zwykłym żeliwnym garnkiem, ale mam nadzieję, że nie odbiło się to zbytnio na jakości dania. Potrawa ma dość specyficzny smak, cytryny faktycznie nadają jej nietypowego aromatu, mi skojarzyła się nieco z zupą ogórkową ;) Jeżeli macie w zanadrzu nadmiar kiszonych cytryn, to już wiecie, do czego można go wykorzystać :)


Tażin z kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami 
(na podstawie "Kulinarnych wypraw Jamiego" J. Olivera, zmodyfikowany)

Składniki na 4-6 porcji:

- 1 kg udek z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 duże bulwy kopru włoskiego
- 2 cebule, grubo posiekane
- pęczek świeżej kolendry / natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kiszonej cytryny*, wypłukanej pod bieżącą wodą, pokrojonej w cienkie plasterki
- 40 g czarnych oliwek, wypestkowanych
- 40 g zielonych oliwek, wypestkowanych
- szczypta szafranu
- 500 ml gorącego bulionu drobiowego

Marynata:

- 1 czubata łyżka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Do podania:

- ugotowany kuskus 

* W oryginale autor zaleca dodanie 1 cytryny przygotowanej domowym sposobem. Moim zdaniem przy takiej ilości cytryny, jej smak za bardzo dominuje w potrawie, dlatego polecam zmniejszenie porcji o połowę.

Z udek ściągnąć skórę i pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce. Dodać do niej kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
W tażinie / żeliwnym garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek, obsmażyć kurczaka z obu stron, do zbrązowienia. 

Koper włoski pokroić na 8 części, dodać do kurczaka. Na patelnię wrzucić też cebulę, łodygi kolendry / natki pietruszki oraz czosnek, wymieszać, smażyć przez kilka minut. Dodać kiszoną cytrynę, oliwki, szafran. Wlać gorący bulion. Całość przemieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 1- 1,5 godziny, aż mięso będzie dobrze ugotowane. Mieszać od czasu do czasu, kontrolując również ilość wody - gdyby potrawa była za sucha, należy jej odrobinę dodać. 

Jeżeli po ugotowaniu kurczaka danie będzie zbyt wodniste, należy je odpowiednio zredukować. Następnie doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.  Podawać z kaszą kuskus.

1 komentarz: