poniedziałek, 10 marca 2014

Sernik z mango polany syropem z granatów

Mango i granat to jedno z moich ulubionych owocowych połączeń. Tym razem wykorzystałam je w serniku i wyszło przepysznie, polecam! :)


Sernik z mango polany syropem z granatów

Składniki na 20 cm tortownicę:

- 130 g ciastek digestive (lub innych)
- 40 g roztopionego masła

- 1 bardzo dojrzałe mango (ok. 500-600 gramowy owoc)
- 500 g tłustego twarogu śmietankowego, mielonego (polecam ser z Mleczarni Naramowice - 16,5g tłuszczu/100g)
- 250 g mascarpone
- 120 g słodzonego mleka skondensowanego
- 3 jajka
- 200g białej czekolady
- laska wanilii

-  200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru

- 1 granat
- 40 g cukru
- 40 g wody

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi dno blachy, wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Piekarnik włączyć na 170 stopni (bez termoobiegu). 

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować blenderem, odstawić.*

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do lekkiego wystudzenia. 

Twaróg dokładnie wymieszać z mascarpone, dodać mleko skondensowane, ponownie wymieszać. Wbić kolejno 3 jajka, miksując odrobinę przed dodaniem kolejnego. 

Do masy serowej wmieszać roztopioną czekoladę, następnie puree z mango. Dodać ziarenka wyłuskane z laski wanilii. Całość przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni, następnie obniżyć ją do 120 stopni i piec kolejne 60-90 minut. Po tym czasie sernik powinien być już odpowiednio ścięty, lekko "drgający" od wewnątrz, ale stabilny przy ściankach.* 

Śmietanę wymieszać z cukrem, rozprowadzić równomiernie na powierzchni sernika. Piec kolejne 15-30 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w formie, nie ściągając obręczy tortownicy. Następnie wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.

Owoc granatu obrać, ziarenka podzielić na dwie równe porcje. Jedną z nich umieścić w rondelku wraz z wodą i cukrem. Podgrzać do rozpuszczenia cukru, zmiksować, przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Sos ponownie umieścić w rondelku, dodać pozostałe ziarenka i podgrzewać do zgęstnienia. Polać wierzch sernika.

* Puree z mango jest dość "wodnistym" składnikiem i wpływa znacząco na czas pieczenia sernika (może go znacząco wydłużyć) oraz jego konsystencję. Jeżeli zależy wam na bardziej zwartej strukturze należy puree z mango wcześniej podgrzać w rondelku i zredukować.

2 komentarze: