czwartek, 20 marca 2014

Chili con carne

Dziś kolejne danie, które robi się bardzo szybko i smakuje zawsze tak samo dobrze. Z podanego przepisu wychodzi spora ilość sosu, dlatego najczęściej przygotowuję go na kilka dni (z czasem zyskuje na smaku). Polecam ;)


Chili con carne
(na bazie przepisu Nigelli)

Składniki na 6-8 porcji:

- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny*
- 2 łyżeczki cayenne
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 5 strąków kardamonu
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 2 czerwone papryki
- krojone pomidory w puszce
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- puszka czerwonej fasoli

Do podania:

- ryż
- tarty ser np. cheddar, grana padano itp.

* Tradycyjnie chili con carne powinno przygotowywać się z wołowiny, jednak ja korzystam głównie z chudszej wieprzowiny. Obie wersje smakują według mnie tak samo dobrze.

Wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wymieszać dokładnie z mięsem, odstawić.

Na patelni lub dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiedy cebula będzie gotowa, wrzucić paprykę, smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać przyprawione mięso, wymieszać. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Wlać przecier pomidorowy, pomidory z puszki (z zalewą) i wrzucić liść laurowy. Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut na małym ogniu. Na koniec wrzucić odsączoną z zalewy, przepłukaną wodą fasolę.

3 komentarze:

  1. najlepsze danie jednogarnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,nominowałąm Twojego bloga do Liebster Award,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
    zapraszam i życzę miłej zabawy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, uwielbiam. A wieki nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń