sobota, 15 marca 2014

Spaghetti z tuńczykiem w pomidorach

Jak większość dań na bazie makaronu, to dzisiejsze należy do szybkich i nieskomplikowanych. Przygotowuję je wtedy, kiedy wiem, że na zrobienie obiadu mam maksymalnie 20-30 minut. Polecam :)


Spaghetti z tuńczykiem w pomidorach

Składniki na 2 porcje:

- 150-200 g spaghetti pełnoziarnistego lub soby
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pomidory w puszcze, krojone
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1-2 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru 
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 puszka dobrej jakości tuńczyka, odsączonego
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz

Do podania:

- tarty parmezan / grana padano

Makaron ugotować al dente.



Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zeszklić. Czosnek również drobno posiekać, dodać do cebuli, przemieszać. Dodać pomidory z puszki (z zalewą), przecier, ocet balsamiczny, zioła prowansalskie oraz cukier. Dusić przez około 3-5 minut na średnim ogniu. Do sosu wrzucić tuńczyka, oliwki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ugotowany makaron połączyć z sosem na patelni lub na talerzu. Podawać posypany tartym grana padano lub parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz