Dziś propozycja na pyszne śniadanie. Jaglanka z dodatkiem amarantusa w najprostszej postaci. Pycha :)
Jaglanka z amarantusem, karmelizowanymi jabłkami i posypką z chrupiącej granoli
Składniki 2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g amarantusa
- 250 ml wrzątku
- 250 ml mleka (wg upodobań - roślinne, krowie)
- garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki light muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść chrupiącej granoli z tego przepisu
Składniki 2 porcje:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g amarantusa
- 250 ml wrzątku
- 250 ml mleka (wg upodobań - roślinne, krowie)
- garść suszonej żurawiny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka miodu
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki light muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść chrupiącej granoli z tego przepisu
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić jabłka, przemieszać. Posypać cukrem oraz cynamonem. Smażyć na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
W czajniku zagotować ok. 1,5-2 l wody. Do garnka wsypać kaszę jaglaną, podprażyć na sucho, do momentu, aż zacznie uwalniać orzechowy aromat. Następnie przesypać do sitka i dokładnie przepłukać przygotowanym wrzątkiem. Kaszę umieścić z powrotem w garnku, dodać amarantus, 250 ml wody, 250 ml mleka, żurawinę, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz miód. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż płyn zostanie wchłonięty, a ziarna zmiękną (w razie potrzeby można zwiększyć ilość wody).
Gotową jaglankę wyłożyć na talerze, dodać karmelizowane jabłka i posypać garścią chrupiącej granoli.
W czajniku zagotować ok. 1,5-2 l wody. Do garnka wsypać kaszę jaglaną, podprażyć na sucho, do momentu, aż zacznie uwalniać orzechowy aromat. Następnie przesypać do sitka i dokładnie przepłukać przygotowanym wrzątkiem. Kaszę umieścić z powrotem w garnku, dodać amarantus, 250 ml wody, 250 ml mleka, żurawinę, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz miód. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu przez 15-20 minut, aż płyn zostanie wchłonięty, a ziarna zmiękną (w razie potrzeby można zwiększyć ilość wody).
Gotową jaglankę wyłożyć na talerze, dodać karmelizowane jabłka i posypać garścią chrupiącej granoli.
Jaglanki na słodko jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńjaglanka w takim wydaniu to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuń