Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu jagnięciny na tagine. Ponieważ nie mam dostępu do łopatki jagnięcej, musiałam pocieszyć się czymś innym. Mój wybór padł na kotlety jagnięce. Mocnym punktem tej potrawy jest dukkah. Taką przyprawę warto zachować sobie na później i podkręcać różne przyrządzane przez nas dania. Jagnięcina w tej chrupiącej posypce, w połączeniu z orzeźwiającym tabbouleh to strzał w dziesiątkę ;)
Kotlety jagnięce w dukkah z tabbouleh
(jagnięcina na podstawie tego przepisu)
Tabbouleh 2 porcje:
- 50 g drobnej kaszy bulgur
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanych liści mięty
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dukkah*:
- 2 goździki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
- 30 g pistacji, drobno posiekanych
- 1 łyżka sezamu
- 4 łyżki miodu
- sok z 1 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
Jagnięcina:
- 2 kotlety jagnięce
* Z podanych proporcji przyprawy wychodzi więcej niż potrzeba na 2 kotlety jagnięce, można ją przechować w szczelnym pojemniku i wykorzystać później.
Kaszę wsypać do miski, zalać około 1/2 szklanki wrzątku, doprawić solą, szczelnie przykryć i odstawić na 10-15 minut, aż bulgur wchłonie płyn, zmięknie. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ostudzoną kaszę połączyć z pomidorami, miętą, pietruszką i cebulą. W szklance połączyć sok z cytryny, miód oraz odrobinę soli. Bezpośrednio przed podaniem polać sałatkę dressingiem, wymieszać.
(jagnięcina na podstawie tego przepisu)
Tabbouleh 2 porcje:
- 50 g drobnej kaszy bulgur
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki posiekanych liści mięty
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dukkah*:
- 2 goździki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 50 g orzechów laskowych, drobno posiekanych
- 30 g pistacji, drobno posiekanych
- 1 łyżka sezamu
- 4 łyżki miodu
- sok z 1 pomarańczy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu
Jagnięcina:
- 2 kotlety jagnięce
* Z podanych proporcji przyprawy wychodzi więcej niż potrzeba na 2 kotlety jagnięce, można ją przechować w szczelnym pojemniku i wykorzystać później.
Kaszę wsypać do miski, zalać około 1/2 szklanki wrzątku, doprawić solą, szczelnie przykryć i odstawić na 10-15 minut, aż bulgur wchłonie płyn, zmięknie. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ostudzoną kaszę połączyć z pomidorami, miętą, pietruszką i cebulą. W szklance połączyć sok z cytryny, miód oraz odrobinę soli. Bezpośrednio przed podaniem polać sałatkę dressingiem, wymieszać.
Goździki, koper włoski, kolendrę oraz kmin rzymski uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do moździerza i utrzeć na proszek. Połączyć z pozostałymi składnikami przyprawy, dokładnie wymieszać, odstawić.
Rozgrzać patelnię grillową (bez oleju). Każdy z kotletów "oblepić" przyprawą, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć przez około 3 minuty z każdej strony lub dłużej, w zależności od preferencji.
Kotlety podawać z przygotowanym tabbouleh.
Rozgrzać patelnię grillową (bez oleju). Każdy z kotletów "oblepić" przyprawą, układać na rozgrzanej patelni. Smażyć przez około 3 minuty z każdej strony lub dłużej, w zależności od preferencji.
Kotlety podawać z przygotowanym tabbouleh.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz