środa, 18 marca 2015

Gulasz z soczewicy, jarmużu, pomidorów i marchewki

Chociaż danie to nie zachwyca wyglądem, zapewniam, że jest bardzo pyszne, rozgrzewające i pożywne. Zazwyczaj przygotowuję je sobie do pracy, porcjuję i odgrzewam na miejscu. To chyba najczęściej jedzona przeze mnie potrawa na przestrzeni ostatnich dwóch miesięcy. Ostatnio bardzo modnie gotować jest z jarmużem. Przyznaję, że sama trochę uległam tej modzie, bo często włączam go do potraw, ale głównym tego powodem jest oczywiście jego smak (i właściwości:). Cudownie trafia się na jego chrupiące kawałeczki, zatopione w aromatycznym soczewicowym gulaszu... :)    


Gulasz z soczewicy, jarmużu, pomidorów i marchewki

Składniki 4 porcje:

- 6 strąków kardamonu
- 1 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 czubata łyżeczka nasion kuminu
- 2 goździki
- 2 laski cynamonu
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1/3 łyżeczki garam masala
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- płaska łyżka soli
- kawałek świeżego imbiru, startego na tarce
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g zielonej soczewicy
- 2-3 marchewki
- 50 g suszonych śliwek, posiekanych
- ok. 1 litra wody
- 200 g jarmużu, posiekanego

Kardamon, kolendrę, koper włoski, kumin, goździki, laski cynamonu, czarny pieprz uprażyć na suchej patelni, aż zaczną uwalniać aromat i lekko "strzelać". Kardamon rozgnieść, wyciągnąć ziarenka, skorupki wyrzucić. Przyprawy umieścić w moździerzu i zetrzeć na proszek. Połączyć z kurkumą, cynamonem mielonym, cayenne oraz garam masalą, odstawić.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, sól i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir, gotować jeszcze około minuty. Następnie dodać mieszankę przypraw, podlać około połową szklanki wody, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory z puszki (wraz z sokiem), przemieszać. Soczewicę (zieloną i czerwoną) przepłukać dokładnie na sitku, a następnie umieścić w garnku. Marchewki pokroić w talarki, również dodać do gulaszu, wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami. Podlać około 800 ml wody, przykryć pokrywką i dusić około 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dolewając wody. 

Gulasz będzie gotowy, kiedy soczewica i marchewka staną się miękkie. Na tym etapie konsystencja powinna być dość gęsta, jeżeli jest za rzadka - zdjąć pokrywkę i pogotować chwilę na większym ogniu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą. Dodać jarmuż, wymieszać, wyłączyć ogień, odstawić na jakieś 15-20 minut (w tym czasie powinien odrobinę zmięknąć). 


1 komentarz: