niedziela, 1 lutego 2015

Pieczone warzywa, kasza jaglana i sos z tahini

Dziś zapraszam na super smaczny, prosty i bardzo zdrowy obiad. Sos tahinowy świetnie komponuje się z warzywami oraz kaszą jaglaną. A pieczone buraki to dla mnie absolutny hit, nie mogę się doczekać powtórki! ;)


Pieczone warzywa, kasza jaglana i sos z tahini

Składniki 2 porcje:

- 2 pietruszki
- 3 duże buraki
- 5 marchewek
- 1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- spora garść łuskanego słonecznika
- garść sezamu
- 50 g rukoli
- 150 g kaszy jaglanej
- sól

Sos z tahini:

- 200 g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki tahini
- szczypta soli, odrobina pieprzu

Pietruszkę, marchewkę i buraki umyć, obrać. Warzywa pokroić na cienkie plastry o zbliżonych rozmiarach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kmin utrzeć w moździerzu.  Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie przygotowane warzywa. Następnie obsypać je zmielonym kminem, solą oraz polać oliwą z oliwek. Blachę umieścić w piekarniku, warzywa piec przez 1-1,5 h, aż będą lekko chrupiące.

Słonecznik oraz sezam uprażyć na patelni, wymieszać, odstawić. 

Składniki na sos wymieszać w szklance, odstawić.

Kaszę jaglaną ugotować na sypko*.

Na talerz wyłożyć kaszę, dodać upieczone warzywa, obsypać rukolą, słonecznikiem i sezamem. Na koniec polać tahinowym sosem.   

* Jak najlepiej gotować kaszę jaglaną - link.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz