Dziś zapraszam na super smaczny, prosty i bardzo zdrowy obiad. Sos tahinowy świetnie komponuje się z warzywami oraz kaszą jaglaną. A pieczone buraki to dla mnie absolutny hit, nie mogę się doczekać powtórki! ;)
Pieczone warzywa, kasza jaglana i sos z tahini
Składniki 2 porcje:
- 2 pietruszki
- 3 duże buraki
- 5 marchewek
- 1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- spora garść łuskanego słonecznika
- garść sezamu
- 50 g rukoli
- 150 g kaszy jaglanej
- sól
Sos z tahini:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki tahini
Składniki 2 porcje:
- 2 pietruszki
- 3 duże buraki
- 5 marchewek
- 1 pełna łyżeczka kminu rzymskiego
- oliwa z oliwek
- spora garść łuskanego słonecznika
- garść sezamu
- 50 g rukoli
- 150 g kaszy jaglanej
- sól
Sos z tahini:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki tahini
- szczypta soli, odrobina pieprzu
Pietruszkę, marchewkę i buraki umyć, obrać. Warzywa pokroić na cienkie plastry o zbliżonych rozmiarach. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kmin utrzeć w moździerzu. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie przygotowane warzywa. Następnie obsypać je zmielonym kminem, solą oraz polać oliwą z oliwek. Blachę umieścić w piekarniku, warzywa piec przez 1-1,5 h, aż będą lekko chrupiące.
Słonecznik oraz sezam uprażyć na patelni, wymieszać, odstawić.
Składniki na sos wymieszać w szklance, odstawić.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko*.
Na talerz wyłożyć kaszę, dodać upieczone warzywa, obsypać rukolą, słonecznikiem i sezamem. Na koniec polać tahinowym sosem.
* Jak najlepiej gotować kaszę jaglaną - link.
Słonecznik oraz sezam uprażyć na patelni, wymieszać, odstawić.
Składniki na sos wymieszać w szklance, odstawić.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko*.
Na talerz wyłożyć kaszę, dodać upieczone warzywa, obsypać rukolą, słonecznikiem i sezamem. Na koniec polać tahinowym sosem.
* Jak najlepiej gotować kaszę jaglaną - link.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz