Dziś zapraszam na curry, które jest zupełnie inne od tych, prezentowanych przeze mnie wcześniej na blogu. Raczej rzadko sięgam po inne mięso niż drób, a tutaj użyłam polędwicy wieprzowej, która wręcz rozpływa się w orzechowo-kokosowym sosie. Przyznaję, danie nie należy do najlżejszych, jednak na weekendowy rozpustny obiad jak znalazł. Polecam!
Tajskie curry wieprzowe z masłem orzechowym (Thai pork & peanut curry)
(na podstawie przepisu BBC Good Food, zmodyfikowany)
Składniki 4 porcje:
- 1 łyżka oleju
- 3 dymki (razem ze szczypiorkiem)
- garść łodyg kolendry z korzeniami*
- 400 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w większą kostkę
- 4 łyżki czerwonej pasty curry (polecam domową)
- 1 pałka trawy cytrynowej
- 2 liście limonki kaffir
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 4 pełne łyżki masła orzechowego (polecam domowe, serio!)
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (z dużą ilością ekstraktu)
- szczypta soli
- 200 g mini kolb kukurydzy lub mrożonego groszku
- 1 łyżka soku z limonki
Do podania:
- limonka
- liście kolendry
- ugotowany ryż jaśminowy
* W Polsce bardzo ciężko dostać taką kolendrę. Zastąpiłam ją łodygami ze zwykłej kolendry doniczkowej.
(na podstawie przepisu BBC Good Food, zmodyfikowany)
Składniki 4 porcje:
- 1 łyżka oleju
- 3 dymki (razem ze szczypiorkiem)
- garść łodyg kolendry z korzeniami*
- 400 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w większą kostkę
- 4 łyżki czerwonej pasty curry (polecam domową)
- 1 pałka trawy cytrynowej
- 2 liście limonki kaffir
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 4 pełne łyżki masła orzechowego (polecam domowe, serio!)
- 1 łyżka cukru palmowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (z dużą ilością ekstraktu)
- szczypta soli
- 200 g mini kolb kukurydzy lub mrożonego groszku
- 1 łyżka soku z limonki
Do podania:
- limonka
- liście kolendry
- ugotowany ryż jaśminowy
* W Polsce bardzo ciężko dostać taką kolendrę. Zastąpiłam ją łodygami ze zwykłej kolendry doniczkowej.
W garnku / głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Dymkę oraz kolendrę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć minutę. Dodać pokrojoną polędwicę, dokładnie osuszoną wcześniej ręcznikiem papierowym. Podsmażać ok. 5 minut, aż mięso się zarumieni.
Trawę cytrynową, liście kaffiru, czosnek oraz imbir drobno posiekać. Połączyć z pastą curry, masłem orzechowym i cukrem palmowym. Wmieszać wszystko do polędwicy, przesmażyć przez pół minuty. Dodać sos sojowy, mleko kokosowe, 250 ml wody i szczyptę soli. Połączyć, przykryć pokrywką, dusić przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucić zamrożony groszek. Gotować bez pokrywki aż groszek zmięknie, a sos zgęstnieje. Wmieszać sok z limonki. W razie potrzeby doprawić solą do smaku.
Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowych, liśćmi kolendry oraz sokiem z limonki.
Trawę cytrynową, liście kaffiru, czosnek oraz imbir drobno posiekać. Połączyć z pastą curry, masłem orzechowym i cukrem palmowym. Wmieszać wszystko do polędwicy, przesmażyć przez pół minuty. Dodać sos sojowy, mleko kokosowe, 250 ml wody i szczyptę soli. Połączyć, przykryć pokrywką, dusić przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dorzucić zamrożony groszek. Gotować bez pokrywki aż groszek zmięknie, a sos zgęstnieje. Wmieszać sok z limonki. W razie potrzeby doprawić solą do smaku.
Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowych, liśćmi kolendry oraz sokiem z limonki.
interesująca propozycja :)
OdpowiedzUsuń