sobota, 31 stycznia 2015

Buraczane gnocchi

Zawsze lubiłam buraki, ale do tej pory wykorzystywałam je w dość ograniczony sposób. W końcu zdecydowałam się na trochę szersze "buraczane przetwórstwo" i już wiem, że to dopiero początek moich eksperymentów z tym warzywem. Dzisiejszy przepis jest naprawdę świetny. Gnocchi wychodzą przepyszne, polecam :)


Buraczane gnocchi 
(na podstawie Food and wine)

Składniki na 6 porcji:

- 1 kg buraków, ugotowanych i obranych (waga przed gotowaniem)*
- 200 g ricotty
- 1 duże jajko
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3/4 (75g) szklanki tartego parmezanu / grana padano
- 3  szklanki mąki pszennej*
- sól, świeżo starty pieprz czarny

Do podania:

- rukola
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów włoskich, posiekanych
- tarty parmezan / grana padano

Obrane i ugotowane buraki zmiksować na gładkie puree.


W dużej misce połączyć buraczane puree, ricottę, jajko, gałkę muszkatołową, parmezan, płaską  łyżkę soli i odrobinę pieprzu. Następnie przesiać mąkę, wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. W razie potrzeby podsypać odpowiednią ilością mąki.

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat, zagniatać przez chwilę, aż stanie się gładkie, pozostając równocześnie nieco lepkim. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut.

W większym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. 

Z ciasta uformować dość cienkie, lekko zgniecione wałeczki, a następnie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki.  Kluski wrzucać do wrzątku partiami, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch (ok. 1 minuty). Gotowe gnocchi wykładać łyżką cedzakową na natłuszczony papier do pieczenia.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć ugotowane kluski około 1-2 minut. 

Podawać z rukolą, podprażonymi orzechami oraz startym parmezanem.

* W oryginalnym przepisie buraki są pieczone, jednak bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również buraki gotowane. Ciasto wymaga wtedy tylko podsypania większą ilością mąki.

s

3 komentarze: