Zawsze lubiłam buraki, ale do tej pory wykorzystywałam je w dość ograniczony sposób. W końcu zdecydowałam się na trochę szersze "buraczane przetwórstwo" i już wiem, że to dopiero początek moich eksperymentów z tym warzywem. Dzisiejszy przepis jest naprawdę świetny. Gnocchi wychodzą przepyszne, polecam :)
Buraczane gnocchi
(na podstawie Food and wine)
Składniki na 6 porcji:
(na podstawie Food and wine)
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg buraków, ugotowanych i obranych (waga przed gotowaniem)*
- 200 g ricotty
- 1 duże jajko
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 3/4 (75g) szklanki tartego parmezanu / grana padano
- 3 szklanki mąki pszennej*
- sól, świeżo starty pieprz czarny
Do podania:
- rukola
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów włoskich, posiekanych
- tarty parmezan / grana padano
Obrane i ugotowane buraki zmiksować na gładkie puree.
W dużej misce połączyć buraczane puree, ricottę, jajko, gałkę muszkatołową, parmezan, płaską łyżkę soli i odrobinę pieprzu. Następnie przesiać mąkę, wymieszać, do utworzenia gładkiej masy. W razie potrzeby podsypać odpowiednią ilością mąki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką blat, zagniatać przez chwilę, aż stanie się gładkie, pozostając równocześnie nieco lepkim. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
W większym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Z ciasta uformować dość cienkie, lekko zgniecione wałeczki, a następnie pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Kluski wrzucać do wrzątku partiami, gotować do momentu, aż wypłyną na wierzch (ok. 1 minuty). Gotowe gnocchi wykładać łyżką cedzakową na natłuszczony papier do pieczenia.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć ugotowane kluski około 1-2 minut.
Podawać z rukolą, podprażonymi orzechami oraz startym parmezanem.
* W oryginalnym przepisie buraki są pieczone, jednak bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również buraki gotowane. Ciasto wymaga wtedy tylko podsypania większą ilością mąki.
Fajnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńkolor mają zabójczy!
OdpowiedzUsuńMają cudny kolorek, dziś robię podobne :) :) !
OdpowiedzUsuń