czwartek, 1 stycznia 2015

Tarta z masą waniliową i orzechami w toffi

Moja kolejna (nie tylko) świąteczna propozycja, to coś na wzór tarty, z waniliową masą budyniową oraz orzechami w polewie toffi. Dodatek cynamonu w słodkim sosie nadaje jej lekko "gwiazdkowego" klimatu. Bez niego spokojnie można brać się za tę tartę przez okrągły rok ;)


Tarta z masą waniliową i orzechami w toffi

Składniki na blachę o wymiarach 23x33 cm:

Kruche ciasto:
(świetna receptura z Moich Wypieków)

- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła 
- 60 g zimnego smalcu
- 1 żółtko (L)
- 1łyżka ekstraktu z wanilii

Masa waniliowa (budyń):

- 500 ml mleka
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 
- 4 żółtka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1/3 szklanki mąki

Orzechy w toffi:

- 150 g pecanów
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów laskowych
- 200 ml kremówki
- 1/2 szklanki cukru dark muscovado
- 2 łyżki masła
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu

Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski, dodać pokrojone na małą kostkę masło ze smalcem. Jak najszybciej połączyć specjalnym narzędziem do wyrabiana ciasta kruchego, robotem kuchennym lub opuszkami palców, tak, aby powstała drobna kruszonka. Zrobić wgłębienie na środku, dodać żółtko z ekstraktem, zagnieść do końca. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, delikatnie spłaszczyć, odstawić do lodówki na 15-20 minut. Po schłodzeniu rozwałkować dość cienko, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na prostokąt, nieco większy od wymiarów blachy. Wyłożyć ciastem formę, nie odklejając papieru. Schłodzić ponownie w lodówce przez kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra-dół).

Blachę wyciągnąć z lodówki, na papier wysypać groszki ceramiczne, lub przycisnąć ciasto inną, odrobinę mniejszą blachą. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjąć groszki lub dodatkową blachę, odkleić zewnętrzny papier i piec kolejne 10 minut, do uzyskania złocistego koloru. 

Jedną szklankę mleka wlać do rondla, dodać ziarenka wanilii, postawić na średnim ogniu. Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać przesianą mąkę oraz dodać pozostałą szklankę mleka. Gdy mleko w rondlu się zagotuje, dodać masę z żółtkami, cały czas energicznie mieszając i podgrzewając. Gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Rondel zdjąć z palnika, masę przelać do miseczki, przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch), odstawić do wystudzenia. 

Na upieczonym spodzie ułożyć ostudzony budyń, równomiernie rozsmarować. 

Mieszankę orzechów wsypać na blachę i podpiec w piekarniku przez 10 minut w temp. 190 stopni (góra-dół). Można je uprażyć podczas pieczenia spodu. 

W garnku umieścić kremówkę. cukier, masło, cynamon oraz dużą szczyptę soli. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać podpieczone orzechy, smażyć tak długo, aż toffi zgęstnieje na tyle, że oblepi dokładnie wszystkie orzechy. Zdjąć z ognia i rozprowadzić po masie budyniowej. Ciasto podawać można bezpośrednio po wystudzeniu orzechów.

4 komentarze: