wtorek, 13 maja 2014

Grillowane szparagi, piersi z kurczaka oraz pyszna kasza jaglana

Zgodnie z zapowiedzią, kontynuuję sezon na wiosenne warzywa. Tym razem na stole pojawiły się szparagi w towarzystwie mojej ulubionej kaszy jaglanej oraz grillowanej piersi z kurczaka. Zapraszam :)


Grillowane szparagi, piersi z kurczaka oraz pyszna kasza jaglana
(kasza na podstawie GotujZdrowo)

Składniki na 4 osoby:

Kasza:

- 2 czerwone papryki
- 250 g kaszy jaglanej (suchej)
- 500 ml wrzątku do gotowania + 500 ml do przepłukania kaszy
- szczypta soli
- garść liści świeżego tymianku
- 50 g łuskanych orzechów włoskich, podprażonych

Dressing do kaszy:

- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku

Szparagi:

- 1-2 pęczków zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- sól morska

Grillowane filety:

- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz 


Wszystkie składniki marynaty (oliwę z oliwek, ocet ryżowy, sos sojowy, sok z cytryny) wymieszać i umieścić w głębokim talerzu. Filety lekko rozbić, doprawić solą oraz pieprzem. Kurczaka umieścić w marynacie, zamieszać i odstawić na pół godziny, bądź na dłużej do lodówki.
 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Papryki (w całości) umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia. Piec około 20-25 minut, aż skórka lekko sczernieje. Wyciągnąć z piekarnika, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na 20 minut. Następnie obrać papryki ze skórki oraz usunąć gniazda nasiennie. Posiekać na mniejsze kawałki, odstawić.

Kaszę ugotować jak w tym przepisie i odstawić do przestygnięcia.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku, odstawić.

Orzechy drobno posiekać, wymieszać z liści tymianku. Dodać do ugotowanej kaszy wraz z przygotowaną wcześniej papryką, wymieszać. Zalać dressingiem, ponownie wymieszać, odstawić na czas podania.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać ze skórki do połowy. Rozłożyć na dużym talerzu, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą, odstawić. 

Na rozgrzanej patelni grillowej* umieścić szparagi oraz zamarynowanego kurczaka. Grillować do lekkiego zmięknięcia szparagów, kurczaka - do zarumienienia.

* Jeżeli nie posiadacie tak dużej powierzchni na patelni grillowej, aby pomieścić na niej naraz szparagi i kurczaka, można z powodzeniem filety usmażyć na zwykłej patelni.
 


2 komentarze: