wtorek, 20 maja 2014

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką

Tym razem wiosenne owoce skusiły mnie do zrobienia szybkiego i równocześnie pysznego deseru. W przepisie podaję raczej orientacyjne ilości składników, zachęcam do eksperymentowania :)


Rabarbar z truskawkami pod kruszonką
(na kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 26x26 cm)

Owoce:

- 1 kg rabarbaru
- 0,5 kg truskawek
- 3 łyżki cukru

Kruszonka:

- 100 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych (górskich)
- 70 g cukru demerara
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 70-100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę

Rabarbar obrać, odciąć zdrewniałe łodygi, pokroić na 2 cm kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsypać 3 łyżkami cukru, przemieszać. Smażyć do momentu, aż połowa rabarbaru się rozpadnie. Rabarbar wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół i poukładać na podsmażonym rabarbarze.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 

W misce umieścić składniki kruszonki, wyrobić za pomocą dłoni. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia.


1 komentarz: