czwartek, 16 kwietnia 2015

Buraki, jarmuż, kasza gryczana, marchewka - sałatka

Cóż, chyba w jednym z ostatnich postów wspominałam już o mojej fascynacji burakiem. Naprawdę odkrywam na nowo wiele warzyw, eksperymentuję i jestem bardzo zadowolona z efektów. Akurat tę sałatkę najczęściej zjadam na ciepło, w pracy, po podgrzaniu w zwykłej mikrofalówce. Samo przygotowanie również nie jest skomplikowane, zajmuje góra 30-40 minut. Zazwyczaj robię to danie wieczorem, rozdzielam do pojemników i rano zabieram przez kolejne dni do pracy. Zapraszam :)


Buraki, jarmuż, kasza gryczana, marchewka - sałatka 

Składniki 3-4 porcje:

- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- ziarenka z 3 strąków kardamonu
- 1 łyżeczka garam masali
- 2 łyżki oleju roślinnego / oliwy
- 4 buraki
- 4 marchewki
- 200 g jarmużu (samych liści, bez łodyg)
- 1/4 szklanki słonecznika łuskanego
- duża garść sezamu 
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej na sypko
- sól, świeżo mielony pieprz

Do podania:

- olej sezamowy
- jogurt grecki zmieszany z odrobiną tahini i szczyptą soli (opcjonalnie)

Kmin, kolendrę, kardamon utrzeć w moździerzu, wymieszać z garam masalą, odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać olej, Buraki obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Marchewki obrać, również pokroić w plastry. Warzywa wrzucić na patelnię, posypać przygotowanymi przyprawami, oprószyć solą i pieprzem, przemieszać. Przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu (podlewając wodą w razie potrzeby), aż zmiękną. Przełożyć do miski.

Na tą samą patelnię wrzucić jarmuż, podlać odrobiną wody, oprószyć solą, przemieszać, przykryć pokrywką. Dusić, aż jarmuż trochę zmięknie, ale nadal pozostanie sprężysty. Dodać do pozostałych warzyw. 

Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni, dorzucić do miski z burakami, marchewką i jarmużem. Dodać ugotowana kaszę. Wszystko razem wymieszać.

Podawać z odrobiną oleju sezamowego oraz jogurtem z tahini.

1 komentarz: