sobota, 1 listopada 2014

Da(h)l z czerwonej soczewicy

Ostatnio zorientowałam się, że bardzo dużo przepisów na blogu zawiera w sobie mleko kokosowe. Niestety (albo i nie) mam do niego ogromną słabość i również dziś pojawi się potrawa z tym składnikiem. Tym razem postawiłam na naprawdę ekspresowe, pożywne danie - soczewicowy dahl. Próbowałam różnych wariantów tej potrawy, zawsze po jakimś czasie do niej wracam. Teraz zdecydowałam się na wypróbowanie opcji zawierającej wspomniane mleko kokosowe i był to strzał w dziesiątkę. Jak każdy dahl, ten również jest przepyszny, ale dzięki temu magicznemu składnikowi stał się jeszcze lepszy, aksamitny w smaku.


Da(h)l z czerwonej soczewicy
(na podstawie Red lentil dal, zmodyfikowany )

Składniki na 4-5 porcji:

- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula, grubo posiekana
- 1 op. krojonych pomidorów w puszce
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka kuminu, mielonego lub utłuczonego w moździerzu na proszek
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej lub utłuczonej w moździerzu na proszek
-  1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli morskiej

- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- spora garść suszonych liści curry
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

Soczewicę przepłukać na sitku pod bieżąca wodą, wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać posiekaną cebulę, pomidory z puszki, cayenne, kumin, kolendrę, kurkumę oraz sól. Zalać 4,5-5 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić nasiona kuminu oraz gorczycy. Podgrzewać tak długo, aż przyprawy zaczną "podskakiwać".  Dodać posiekaną cebulę wraz z liśćmi curry, smażyć do miękkości cebuli. 

Zawartość patelni oraz mleko kokosowe wmieszać do garnka, gotować kolejne 10 minut.

3 komentarze: