Kilka dni temu trafiłam na bloga THE WOKS OF LIFE i moja lista "do zrobienia" powiększyła się o jakieś trzydzieści pozycji... Jeżeli jesteście wielbicielami kuchni azjatyckiej, to gorąco polecam dzisiejsze danie. W kilka chwil możecie poczuć się jak w Wietnamie ;)
Makaron z wieprzowiną po wietnamsku
(na podstawie THE WOKS OF LIFE)
Składniki na 4 porcje:
Sos nuoc cham:
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru
- 1 chili, drobno posiekane (z pestkami lub bez, w zależności od upodobań)
- 1/2 szklanki wody
Kotlety wieprzowe:
- 4 sztuki kotletów schabowych z kością (ok. 200g sztuka), nierozbitych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (u mnie mąka)
Makaron z warzywami:
- olej
- 1 cebula, posiekana w piórka
- 1 łyżka mąki
- 300 g makaronu ryżowego vermicelli, ugotowanego
- 2 ogórki szklarniowe, pokrojone w julienne
- 2 marchewki, pokrojone w julienne
- 2 szklanki kiełków fasoli mung
- 3/4 szklanki liści kolendry, mięty, liści bazylii (w dowolnych proporcjach, u mnie zdecydowana przewaga kolendry)
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
W głębokim talerzu umieścić składniki marynaty do mięsa, połączyć. Następnie dodać kotlety, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Cebulę dokładnie obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania brązowego koloru i chrupkości. Uprażoną cebulkę odłożyć na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni umieścić kotlety. Smażyć z dwóch stron, do zbrązowienia. Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na 5 minut na talerz.
Na talerzach ułożyć ugotowany makaron, ogórka, marchewkę, kiełki i zioła. Na koniec dodać pokrojone w paski mięso, prażoną cebulkę oraz obficie pokropić sosem nuoc cham.
(na podstawie THE WOKS OF LIFE)
Składniki na 4 porcje:
Sos nuoc cham:
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru
- 1 chili, drobno posiekane (z pestkami lub bez, w zależności od upodobań)
- 1/2 szklanki wody
Kotlety wieprzowe:
- 4 sztuki kotletów schabowych z kością (ok. 200g sztuka), nierozbitych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (u mnie mąka)
Makaron z warzywami:
- olej
- 1 cebula, posiekana w piórka
- 1 łyżka mąki
- 300 g makaronu ryżowego vermicelli, ugotowanego
- 2 ogórki szklarniowe, pokrojone w julienne
- 2 marchewki, pokrojone w julienne
- 2 szklanki kiełków fasoli mung
- 3/4 szklanki liści kolendry, mięty, liści bazylii (w dowolnych proporcjach, u mnie zdecydowana przewaga kolendry)
Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
W głębokim talerzu umieścić składniki marynaty do mięsa, połączyć. Następnie dodać kotlety, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Cebulę dokładnie obtoczyć w mące, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania brązowego koloru i chrupkości. Uprażoną cebulkę odłożyć na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni umieścić kotlety. Smażyć z dwóch stron, do zbrązowienia. Następnie zdjąć mięso z patelni i odłożyć na 5 minut na talerz.
Na talerzach ułożyć ugotowany makaron, ogórka, marchewkę, kiełki i zioła. Na koniec dodać pokrojone w paski mięso, prażoną cebulkę oraz obficie pokropić sosem nuoc cham.
Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńŁukasz
Lubię takie azjatyckie dania, pychota.
OdpowiedzUsuńWygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń