Długo kusiły mnie różnego rodzaju przepisy na pulled porki, czy w ogóle powoli duszone mięso. Zazwyczaj w tygodniu nie jadam mięsa, ale w weekend lubię zaszaleć i nadrobić zaległości. Gorąco polecam dzisiejszy przepis, to "Community Pick" w portalu Food 52, którego uwielbiam :)
Pieczona łopatka wieprzowa (Pork Shoulder Ragu)
(na podstawie przepisu ze strony Food 52)
Składniki na 5-6 porcji:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 opakowania pomidorów w puszce (u mnie krojone)
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- garść podprażonych nasion kopru włoskiego, utłuczonych lekko w moździerzu
- 1 łyżka ostrego sosu (np. srirachy, tabasco, harissy)
- kilka posiekanych suszonych śliwek (opcjonalnie)
- makaron pappardelle
- świeżo starty parmezan
(na podstawie przepisu ze strony Food 52)
Składniki na 5-6 porcji:
- ok. 1 kg łopatki wieprzowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 opakowania pomidorów w puszce (u mnie krojone)
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego oregano
- garść podprażonych nasion kopru włoskiego, utłuczonych lekko w moździerzu
- 1 łyżka ostrego sosu (np. srirachy, tabasco, harissy)
- kilka posiekanych suszonych śliwek (opcjonalnie)
- makaron pappardelle
- świeżo starty parmezan
Na wieczór poprzedzający pieczenie zamarynować mięso. Natrzeć sporą ilością soli, pieprzu i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Szczelnie przykryć, wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra-dół).
Łopatkę obwiązać sznurkiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Obsmażyć zamarynowane wcześniej mięso, dokładnie z każdej strony - do zbrązowienia.
Dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, smażyć przez minutę. Następnie na patelnię wrzucić pomidory, wino, tymianek, oregano, ostry sos, koper włoski i suszone śliwki, doprowadzić do wrzenia.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać całym sosem z patelni, przykryć pokrywką. Dusić w piekarniku przez kolejne 3-4 godziny, co godzinę obracając łopatkę. W razie potrzeby podlać odpowiednią ilością wody. Mięso będzie gotowe, kiedy zacznie się rozpadać.
Z sosu usunąć gałązki ziół, a z mięsa sznurek. Za pomocą dwóch widelców porozrywać łopatkę za małe kawałki i wymieszać z sosem.
Podawać z ugotowanym pappardelle oraz świeżo startym parmezanem.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra-dół).
Łopatkę obwiązać sznurkiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Obsmażyć zamarynowane wcześniej mięso, dokładnie z każdej strony - do zbrązowienia.
Dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, smażyć przez minutę. Następnie na patelnię wrzucić pomidory, wino, tymianek, oregano, ostry sos, koper włoski i suszone śliwki, doprowadzić do wrzenia.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać całym sosem z patelni, przykryć pokrywką. Dusić w piekarniku przez kolejne 3-4 godziny, co godzinę obracając łopatkę. W razie potrzeby podlać odpowiednią ilością wody. Mięso będzie gotowe, kiedy zacznie się rozpadać.
Z sosu usunąć gałązki ziół, a z mięsa sznurek. Za pomocą dwóch widelców porozrywać łopatkę za małe kawałki i wymieszać z sosem.
Podawać z ugotowanym pappardelle oraz świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz