środa, 4 czerwca 2014

Smażony ryż ze szparagami i kurczakiem

Ten post powstaje w bólach już od ponad tygodnia, dlatego, bez zbędnych wstępów, zapraszam na pyszny i szybki wiosenny obiad :)


Smażony ryż ze szparagami i kurczakiem
(na podstawie tego przepisu )

-100 g ryżu jaśminowego
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- 3 łyżeczki zielonej pasty curry
- kawałek imbiru, starty na tarce
- sól, pieprz
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 3 ząbki czosnku
-  2 dymki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- garść liści kolendry
- 1 limonka

Ryż ugotować na sypko,odstawić.

Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, zmieszać z pastą curry i startym imbirem. Doprawić solą i pieprzem, odstawić.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać i pokroić na 3 cm kawałki. Odstawić.

Na patelni rozgrzać olej, dymkę posiekać, przesmażyć. Czosnek również rozdrobnić, dodać do cebulki, podsmażyć chwilę, następnie dorzucić pokrojone szparagi. Dusić, aż lekko zmiękną, przesunąć je na jedną połowę patelni. Na "wolną przestrzeń" wyłożyć przygotowanego kurczaka, smażyć kilka minut. Kiedy kurczak będzie gotowy wsypać ryż i wszystko przemieszać.

W szklance roztrzepać widelcem jajka z sosem sojowym oraz sosem rybnym. Całość wlać na patelnię, cały czas mieszając. Smażyć do momentu, aż zetną się jajka. 

Ryż podawać skropiony sokiem z limonki oraz posypany świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz