Sezon na truskawki w pełni, a ja uwielbiam je pod każdą postacią. Dziś wykorzystałam je do bardzo szybkiego, prostego ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Ciasto wychodzi chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku lekko wilgotne. Gorąco polecam, bo przygotowuje się je ekspresowo, a jest naprawdę pyszne :)
(na keksówkę o wymiarach 13x23 cm)
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej, typ 650
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki light muscovado
- 1/2 szklanki cukru demerara
- spora szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Owoce:
- 300-400 g przepołowionych truskawek
Dodatkowo:
- spora garść cukru demerara
- 300 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Piekarnik włączyć na 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, odstawić. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre, dodać do suchych, dokładnie połączyć. Na koniec do masy delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Całość wylać do formy i posypać na wierzchu cukrem demerara. Piec 1-1,5 h, do tzw. suchego patyczka. Kroić po wystudzeniu na kratce.
Ciasto można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, wymieszanej z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto stosować go w codziennej diecie. Szczególnie wysoki jest stosunek kwasów omega 3 do 6, co sprawia, że korzystnie działa na nasz organizm. Olej rzepakowy nie nadaje się świetnie tylko do smażenia, ale również do pieczenia. Dzięki niemu wypieki są wilgotne i dłużej zachowują świeżość.
Wpis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".
Ciasto można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, wymieszanej z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto stosować go w codziennej diecie. Szczególnie wysoki jest stosunek kwasów omega 3 do 6, co sprawia, że korzystnie działa na nasz organizm. Olej rzepakowy nie nadaje się świetnie tylko do smażenia, ale również do pieczenia. Dzięki niemu wypieki są wilgotne i dłużej zachowują świeżość.
Wpis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego".
Też korzystam z sezonu jak mogę i zachęciłaś mnie do wypróbowania takiego pysznego ciasta :-)
OdpowiedzUsuńwygląda szałowo!
OdpowiedzUsuńIdealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń