sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto na oleju rzepakowym z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, a ja uwielbiam je pod każdą postacią. Dziś wykorzystałam je do bardzo szybkiego, prostego ciasta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Ciasto wychodzi chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku lekko wilgotne. Gorąco polecam, bo przygotowuje się je ekspresowo, a jest naprawdę pyszne :)


Ciasto na oleju rzepakowym z truskawkami
(na keksówkę o wymiarach 13x23 cm)

Składniki suche:

- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej, typ 650
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki light muscovado
- 1/2 szklanki cukru demerara
- spora szczypta soli
-  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Owoce:

- 300-400 g przepołowionych truskawek

Dodatkowo:

- spora garść cukru demerara
- 300 g kwaśnej śmietany 
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Piekarnik włączyć na 180 stopni, z funkcją termoobiegu. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, odstawić. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre, dodać do suchych, dokładnie połączyć. Na koniec do masy delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Całość wylać do formy i posypać na wierzchu cukrem demerara. Piec 1-1,5 h, do tzw. suchego patyczka. Kroić po wystudzeniu na kratce.

Ciasto można podawać z kleksem kwaśnej śmietany, wymieszanej z cukrem pudrem oraz ziarenkami wanilii.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto stosować go w codziennej diecie. Szczególnie wysoki jest stosunek kwasów omega 3 do 6, co sprawia, że korzystnie działa na nasz organizm. Olej rzepakowy nie nadaje się świetnie tylko do smażenia, ale również do pieczenia. Dzięki niemu wypieki są wilgotne i dłużej zachowują świeżość.

Wpis bierze udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". 



3 komentarze:

  1. Też korzystam z sezonu jak mogę i zachęciłaś mnie do wypróbowania takiego pysznego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń