wtorek, 18 sierpnia 2015

Makaron ze świeżymi pomidorkami i mozzarellą

Po zdecydowanie zbyt długiej przerwie startuję z prostym i szybkim przepisem. Idealny obiad na upały :)


Makaron ze świeżymi pomidorkami i mozzarellą
(na podstawie przepisu Green Kitchen Stories)

Składniki na 2 porcje:

- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 400 g pomidorków koktajlowych, bardzo dojrzałych
- liście z 3-4 gałązek bazylii, pokrojone na cienkie paseczki + odrobina do dekoracji
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
- 200 g świeżego makaronu tagliatelle
- 1 nektarynka
- 1 kulka mozzarelli
- spora garść łuskanego słonecznika, uprażonego na suchej patelni

Do dużej miski wycisnąć czosnek przez praskę, dodać rozgniecione kapary, posiekaną bazylię oraz dorzucić przekrojone na pół pomidorki. Zawartość skropić odrobiną oliwy z oliwek, oprószyć solą, pieprzem. Następnie, za pomocą dłoni, rozgniatać składniki tak długo, aż pomidory zmiękną i puszczą sok, odstawić. 

Nektarynki pokroić na cienkie plasterki. Mozzarellę "poszarpać" na mniejsze kawałki. 

Makaron ugotować. Kiedy będzie al dente, odsączyć go z wody i od razu dodać do miski z pomidorami. Wszystko wymieszać, aż sos dokładnie oblepi makaron. Dorzucić nektarynki wraz z mozzarellą, delikatnie przemieszać, a następnie wykładać na talerze. Na koniec obsypać prażonym słonecznikiem oraz odrobiną bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz